Фази на луната и лунна диета
Лунен календар, фази на луната, данни за луната и небесните тела, лунна диета, астрономия и астрология.
Луни на планетата Юпитер

Луни на планетата Юпитер

Разположение на Галилеевите луни на Юпитер в орбитите им около газовия гигант

Луни на Юпитер - Йо, Европа, Ганимед и Калисто

Юпитер има 63 известни естествени спътници. Първите описани са Галилеевите луни открити от Галилео Галилей през 1610 година. Луните Европа, Ганимед и Калисто са от океански тип, а Йо е от вулканичен тип.

Орбитите на Йо, Европа и Ганимед са в резонанс на Лаплас - за всеки четири орбити на Йо, Европа прави две, а Ганимед прави точно една. Този ефект разтегля техните орбити във форма на елипси.

Приливните сили на Юпитер от друга страна се стремят да направят орбитите на неговите спътници по-близки до кръгови. Когато са близко до Юпитер, гравитацията на планетата-гигант деформира спътниците в елипсоидна форма, позволявайки им да възстановят сферичната си форма само, когато са по-далече него. Тези цикли водят до нагряване във вътрешността на спътниците, най-силно на Йо и по-слабо на Европа. Йо е небесното тяло с най-силна вулканична активност в Слънчевата система.

Йо

Йо

Йо е най-вътрешния от четирите Галилееви спътници на Юпитер и един от най-големите спътници в Слънчевата система. Диаметър 3643 km, маса 8.93×1022, среден орбитален радиус 421 800 km и орбитален период 1.77 дни.

Европа

Европа

Европа е четвъртия по големина естествен спътник на Юпитер и най-малкия от четирите Галилееви луни. Диаметър 3122 km, маса 4.8×1022, среден орбитален радиус 671 100 km и орбитален период 3.55 дни.

Ганимед

Ганимед

Ганимед е най-големия спътник в Слънчевата система, с радиус по-голям от този на Меркурий и на Плутон (но с двойно по-малка маса). Диаметър 5262 km, маса 1.48×1023, среден орбитален радиус 1 070 400 km и орбитален период 7.16 дни.

Калисто

Калисто

Калисто е втория по големина естествен спътник на Юпитер и третия в Слънчевата система. Диаметър 4821 km, маса 1.08×1023, среден орбитален радиус 1 882 700 km и орбитален период 16.69 дни.

Орбити на естествените спътници на Юпитер

Орбити на естествените спътници на Юпитер. Орбитите на Галилеевите луни са изобразени в червен цвят, а на останалите спътници на Юпитер в син.

Разликите в големината на луните и разстоянията между орбитите и обектите на изображението са неточни и са само ориентировъчни. Целта им е да създадат представа за големината на телата и подредбата им.

Естествените спътници на Юпитер

Йо, Европа и Калисто са имена на любовници на Зевс, върховен бог от древногръцката митология, съответстващ на бога Юпитер в римската митология.

Йо е дъщеря на речния бог Инах, превърната в бяла юница, тя била затворена от Хера под охраната на многоокото чудовище Аргус. По-късно избягва и дава името на Босфора, прекосявайки го.

Европа е била финикийска благородничка, дъщеря на финикийския цар Агенор, похитена от Зевс и пренесена на остров Крит, по-късно тя става и кралица на острова.

Калисто е нимфа от Аркадия, превърната в мечка от ревнивата жена на Зевс, богинята Хера.

Ганимед е името на сина на троянския цар Трос и нимфата Калироя от древногръцката митология, който е бил най-красивия сред смъртните.

Имената на спътниците са предложени от Симон Мариус скоро след откриването им, но не са използвани до средата на 20-ти век. Преди това Галилеевите луни са наричани Юпитер 1, 2, 3 и 4.