Фази на луната и лунна диета
Лунен календар, фази на луната, данни за луната и небесните тела, лунна диета, астрономия и астрология.
ISS Международна Космическа Станция

ISS Международна Космическа Станция

Позиция на Международна Космическа Станция ISS в орбита около Земята.

Изграждането на Международната Космическата Станция започва още през 1998 година. В проектът участват с космически агенции САЩ, Русия, Япония, Канада, Европа, Бразилия и Италия. Очаква се станцията да бъде завършена към 2010 и да функционира до 2016 година.

ISS - The International Space Station

МКС се движи по ниска околоземна орбита на височина около 350 км и може да бъде наблюдавана с невъоръжено око. Височината варира от 319.6 до 346.9 километра поради атмосферното съпротивление и корекциите в орбитата. ISS ежедневно губи средно по 100 метра височина, но височината на орбитата и се коригира периодично.

МКС прави една пълна обиколка около Земята за около 92 минути, движейки се със средна скорост 27 744 км/ч. Станцията изминава 15.7 орбити около Земята на ден.

Международната Космическата Станция е заселена непрекъснато от 2 ноември 2000 година, когато Експедиция 1 стъпва на борда.

Компютърно генерирано изображение с позицията на ISS Международната Космическа Станция в орбита около Земята в момента. Обновява се при презареждане на страницата.

Орбита на Международната Космическа Станция

Можете да проследите орбитата и видимостта на ISS в момента и през Google Earth. (Окръжността около Международната Космическа Станция, която ще видите в Google Earth, показва видимостта от повърхността на Земята към ISS и обратно.)

Височина на орбитата на ISS

Графика с височината на орбитата на ISS през последните няколко години

--
* ISS е абревиатура от International Space Station.

--
Източник:
Heavens Above.