Фази на луната и лунна диета
Лунен календар, фази на луната, данни за луната и небесните тела, лунна диета, астрономия и астрология.
Снимки на слънцето и хелиосферата от SOHO

Снимки на слънцето и хелиосферата от SOHO

Космическа обсерватория за изучаване на хелиосферата и структурата на слънцето.

SOHO - Solar and Heliospheric Observatory

SOHO - Solar and Heliospheric Observatory

Измервания на космическата обсерватория SOHO за магнитните излъчвания на слънцето в момента и състоянито на хелиосферата.

Лабораторният космически апарат СОХО предоставя данни почти в реално време за слънчевата активност, които се използват като основен източник за прогнозиране на магнитни бури и космическото време.

Космическата обсерватория SOHO е позиционирана в района на първата Точка на Лагранж (L1) в гравитационен баланс между земята и слънцето. Точката L1 е на 45 минути преди Земята в нормални условия на космически вятър.

SOHO interactive browser (последни снимки)

171 195 284 304 mdi-cont mdi-magn

304 EIT изображения на слънчевата атмосфера в няколко дължини на вълната, поради което слънчевата материя е изобразена при различни температури. При снимките направени с 304 Angstrom светлата материя е между 60 000 и 80 000 градуса по Келвин. Колкото по-висока е температурата, толкова по-високо наблюдавате в слънчевата атмосфера.

171 EIT изображения на слънчевата атмосфера в няколко дължини на вълната, поради което слънчевата материя е изобразена при различни температури. При снимките направени с 171 Angstrom светлата материя е около 1 милион градуса по Келвин. Колкото по-висока е температурата, толкова по-високо наблюдавате в слънчевата атмосфера.

195 EIT изображения на слънчевата атмосфера в няколко дължини на вълната, поради което слънчевата материя е изобразена при различни температури. При снимките направени с 195 Angstrom светлата материя е около 1.5 милиона градуса по Келвин. Колкото по-висока е температурата, толкова по-високо наблюдавате в слънчевата атмосфера.

284 EIT изображения на слънчевата атмосфера в няколко дължини на вълната, поради което слънчевата материя е изобразена при различни температури. При снимките направени с 284 Angstrom светлата материя е около 2 милиона градуса по Келвин. Колкото по-висока е температурата, толкова по-високо наблюдавате в слънчевата атмосфера.

MDI изображенията са направени в континуума около линията Ni I 6768 Angstrom. Най-видимите характеристики са слънчевите петна. Това се доближава най-много до вида на слънцето, при наблюдение във видимия спектър (например, при наблюдение със специални очила "за затъмнение").

Магнитограмното изображение показва магнитното поле в слънчевата фотосфера, с черно и бяло са изобразени противоположните полюси.

LASCO - Large Angle Spectrometric Coronagraph

LASCO (Широкоъгълна спектрометрична коронография) заснема слънчевата корона чрез блокиране на светлината идваща директно от Слънцето със затъмняващ диск. Създава се изкуствено слънчево затъмнение в самия инструмент. Позицията на слънчевия диск е отбелязана на снимките с бяла окръжност.

Най-забележимите характеристики на короната обикновено са короналните сияния, почти радиални ивици, които се наблюдават и при C2 и при C3. Понякога коронално изригване изхвърля маса, която може да се наблюдава преминавайки през двете области на коронографията. Сянката от центъра към долния ляв ъгъл на изображението е поддържащата опора на затъмняващия диск. Снимката от LASCO C3, синята коронография, е със скорост на затвора от около 19 секунди. LASCO C2, оранжевата снимка е със скорост на затвора от около 26 секунди.

SOHO LASCO C2

LASCO C2

C2 избраженията показват вътрешната слънчева корона на разстояние до 8.4 милиона километра от Слънцето.

SOHO LASCO C3

LASCO C3

C3 изображенията имат по-голямо поле на видимост. Те обхващат 32 слънчеви диаметъра. За да се добие представа за това в перспектива, диаметърът на изображението е 45 милиона километра разстояние от Слънцето или половината от диаметъра на орбитата на Меркурий. Много светли звезди могат да се видят зад Слънцето.

SOHO MDI и слънчеви петна

SOHO MDI и слънчевите петна в момента, отбелязани на слънчевия диск.

Данни от измерванията на инструментите на борда на SOHO:

Solar and Heliospheric Observatory

--
Източник:
SOHO interactive browser by Kristian Pontoppidan Larsen / Denmark
on Solar and Heliospheric Observatory Homepage @ NASA.