Фази на луната и лунна диета
Лунен календар, фази на луната, данни за луната и небесните тела, лунна диета, астрономия и астрология.
Луна без курс

Луна без курс

Луна без курс е след последния мажорен аспект на Луната до края на зодиакалния знак.

Луна без курс е явление, което се среща и с други имена, като луна без ход, луна със свободен ход, свободно движеща се луна, празен ход на луната или лунна пауза (moon void of course).

При видимото си движението си по небето, Луната преминава през всеки знак от Зодиака за около 2 денонощия и половина. Земният естествен спътник си взаимодейства с другите небесни тела и заедно образуват подреждания, които астролозите тълкуват.

Луна без курс

Луната е без курс, след последния си мажорен аспект в зодиакалния знак, в който се намира, и до излизането си от съответния знак е свободна от основни аспекти с планетите (Луната повече не си взаимодействува с нито една планета до края на пътя си в този знак). Свободният ход на Луната може да продължи от няколко секунди до 2-3 дни.

Според астрологията по време на Луна без курс, вниманието ни е насочено към последния аспект, задържани сме от вече изминали ситуации и сме принудени от влиянието на Луната да действаме несъответстващо на настоящия момент. В ежедневието сме разсеяни и неуверени в себе си. Някои хора твърдят, че за кратко изключват, потъвайки в мислите си, отдават се на мечти и губят сетивност към случващото се около тях.

При Луна без курс астролозите съветват да се проявява изключителна предпазливост. Препоръчителни са почивката в безопасна обстановка или рутинните задачи, свързани с добре познати дела. Не се препоръчват съдбоносни и отговорни решения, покупки на ценности или дълготрайни активи.

Поради разсеяността на човек в периода на Луна без курс, се препоръчва особено внимание и двойно обезопасяване при извършване на сложни манипулации или опасни, рискови действия.

Пишат, че е добре, предстоящи важни събития да се планират за времето час и половина преди навлизането във фаза Луна без курс.

Астролозите обръщат внимание и на положението на Луната в Зодиака. Ако напуска един от знаците на Близнаци, Скорпион или Козирог, действието й по време на свободния курс е изключително неблагоприятно, но ако излиза от Телец, Рак, Стрелец или Риби, то шансовете за успех на начинанията са малко по-вероятни.